ȘTIAȚI CĂ...

ȘTIAȚI CĂ...


Marie Curie - singura câștigătoare a două premii Nobel




Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska, la 7 noiembrie 1867, la Varșovia, a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel.
A fost prima femeie care a primit un Premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie).
Se naște la Varșovia, într-o perioadă în care țara se afla sub stăpânirea Rusiei țariste, într-o familie de profesori, care îi insuflă de timpuriu dragostea pentru învățătură. Astfel, încă din tinerețe își manifestă interesul pentru studiu, pasiune moștenită probabil de la tatăl ei, Vladislav Sklodowski, profesor de matematică și fizică la un liceu.
În fața loviturilor destinului, tânăra Maria se refugiază în studiu, unde obține rezultate maxime.
Directoarea școlii introdusese pe ascuns o materie în planul de învățământ al elevilor săi. În locul orelor de limbă și istorie rusă, impuse de stat, a introdus studiul culturii poloneze. Inspectorii din partea autorității de ocupație veneau periodic să verifice dacă predarea se făcea în limba rusă. Maria și-a menținut în continuare antipatia față de guvernarea rusă și resimte o deplină satisfacție la aflarea veștii asasinării țarului Alexandru al II-lea. Deoarece în Polonia acelei epoci, aflată sub dominația Rusiei țariste, femeile nu aveau dreptul la studii universitare.
 În 1891 este admisă la Universitatea din Paris (Sorbona), unde reușește să se acomodeze, dar cu o anumită dificultate, atât datorită faptului că nu stăpânea bine limba franceză, dar și datorită faptului că, la 24 de ani, se considera prea în vârstă față de colegii ei. În 1893 este absolventă a cursurilor superioare Magna cum Laude și devine licențiată în fizică, iar un an mai târziu, în 1894, obține licența în matematică.
Destinul îi rezervă o surpriză fericită, care avea să îi deschidă porțile către o nouă lume de oportunități și de noi orizonturi: întâlnirea la Paris cu viitorul soț, Pierre Curie. 
Marie Curie începe cercetările în domeniul radioactivității, la care se va alătura curând și soțul său, descoperind împreună noi elemente radioactive: poloniul și radiul. Pentru aceste cercetări primesc amândoi Premiul Nobel pentru Fizică în 1903, împreună cu Henri Becquerel.
ȘTIAȚI CĂ:

Cel mai tânăr câştigător de Nobel este laureata Premiului pentru Pace Malala Yousafzai, care a primit distincţia la vârsta de 17 ani, în 2014. Cel mai bătrân câştigător este Leonid Hurwicz, care a fost recompensat cu Nobelul la etatea de 90 ani, pentru Economie în 2007.

                        PAGINA 1 2



Românii care muncesc în străinătate vor fi nevoiți să completeze un chestionar cu privire la rezidența fiscală


Românii care muncesc în afara țării vor fi nevoiți să completeze un chestionar, în care să declare la ANAF schimbarea rezidenței fiscale, informează Agerpres.
În caz contrar, riscă să plătească amenzi între 50 și 100 de lei, dar și taxe și impozite, în ambele țări, potrivit unei ordonanțe publicate recent.
Astfel, cei care se mută în străinătate pentru o perioada mai mare de șase luni, sunt obligați să declare acest lucru cu 30 de zile înainte de a pleca. Procedura este simplă, spun autoritățile.
Se completează un formular care stabilește în ce stat cetățenii români vor plăti taxe și impozite.
Necompletarea acestui formular ar putea genera dificultăți în ceea ce privește stabilirea modalității de impozitare a persoanelor fizice române. Astfel, dacă nu s-ar depune acest formular, cetățenii români ar putea fi impozitați atât în România, cât și în altă țară în care își desfășoară activitatea.
Menționăm că acest formular va putea fi depus și online.

Comentarii