Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva

Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva


Sfânta Parascheva este sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie. Zeci de mii de pelerini sunt așteptați și anul acesta la Iași ca să o cinstească pe sfânta ocrotitoare a Moldovei. Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina și la moaștele Sfintei Întâi Mucenițe și Întocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamț.
Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. La sfârșitul secolului al XIX-lea, moaștele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de bine­cu­vân­ta­re și însă­nă­to­șire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlo­ci­toa­re către Preamilostivul Dumnezeu. Mărturie des­pre cinstirea adusă de strămoșii noștri Sfin­tei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hra­­mul „Cuvioasa Parascheva” nu numai în Mol­­­dova, dar și în Tran­silvania și în Țara Ro­mâ­­nească.

SFÂNTA PARASCHEVA este cunoscută în popor ca Sfânta vineri, personaj des întâlnit în basmele românilor.

SFÂNTA PARASCHIVA a săvârșit numeroase vindecări miraculoase și alte minuni în timpul vieții sale, potrivit Bisericii Ortodoxe Române.

SFÂNTA PARASCHIVA este sărbătorită și în alte țări cu o puternică comunitate ortodoxă, ca Grecia și Bulgaria.
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Parascheva
De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap;

 La ţară, bătrânii nu făceau nici focul de Sfânta Parascheva.În popor se spune că Sfânta Parascheva îi fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi. De aici, de la această percepţie, i se mai spune şi Sfânta Vineri.

De Sfânta Parascheva nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug. Ea apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea. Astfel, dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

Ciobanii, dimineața, caută să vadă cum s-au culcat oile: dacă stau grămada, iarna va fi grea; dacă stau împrăștiate, va fi ușoară.

De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce;

SFÂNTA PARASCHEVA: Poveştile despre minunele săvârşite de Sfântă sunt nenumărate. Se spune că faţa unui bărbat, acoperită de bube s-a vindecat ca prin minune în momentul în care şi-a apropiat de chip o batistă care atinsese moaştele Sfintei şi pe care i-a adus-o soţia de la Catedrala Mitropoliei din Iaşi.

Mulţi oameni care suferă de dureri crunte intră în biserică, se roagă la moaşte şi pleacă de acolo liniştiţi. Sfanta Parascheva vindecă atât durerile sufleteşti cât şi pe cele trupeşti. Acatistul ei face minuni atunci când este citit cu credință și evlavie. Multi dintre cei care au fost rătăciți și îndepărtați de la credință, s-au întors pe calea cea buna datorita Cuvioasei.

Sfânta Cuvioasa Parascheva vindecă surzi, muți, ologi doar prin atingerea raclei sfinte. Mărturie stau toate relatările celor prezenți la moaștele Cuvioasei.Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

În anii precedenți, pelerinii veniți la Iași din toate colțurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, cozile întinzându-se pe distanţe de câţiva kilometri. 

SHARE FACEBOOK

PAGINA A B C D E F




SHARE FACEBOOK

Comentarii